TIP KOŽE

Tip kože određen je količinom sebuma koji koža prirodno izlučuje. Količina sebuma koju koža proizvodi snažno utječe ne samo na to koliko masno koža djeluje, već i koliko brzo gubi vodu i time postaje suha. Tipovi kože dijele se na normalnu, suhu, masnu i mješovitu.

Test za određivanje tipa kože

Kako biste utvrdili kojem tipu kože pripadate, napravite jednostavan test. Umijte lice i ne nanosite proizvode za njegu, već pričekajte jedan sat. Ideja je da ustanovite na kojoj je razini količina vlage i ulja koju koža stvara samostalno. Nakon jednog sata analizirajte stanje i odredite kojem tipu pripadate.

 

NORMALNA

Normalni tip kože je koža koja je izbalansirana u smislu vlage. Proizvodi dovoljnu količinu sebuma da bi na opip bila glatka, no nema višak masnoće koji bi se primjećivao na površini kože.

Znakovi da je vaša koža normalna:

 • fine pore
 • dobra cirkulacija krvi
 • baršunasta, meka i glatka tekstura
 • svježa, ružičasta boja ujednačene transparentnosti
 • nema mrlje
 • nije sklona osjetljivosti

Normalna koža ima najviše benefita od dobrog čišćenja kože i umjerene hidratacije.

Ponekad će procesi starenja u koži uzrokovati promjenu tipa kože, a s time i promjenu izgleda kože i osjećaja koji taj izgled prati. Već nakon 25. godine života metabolizam kože se usporava. Pod suhoćom izazvanom starenjem podrazumijevamo osjećaj zategnutosti i suhoće koji se javlja istovremeno s pojavom finih linija i bora. Ta dvostruka promjena znači da je potrebno prilagoditi način njege kože: kako bi je se održalo zdravom, kako bi pružala osjećaj ugode i kako bi se umanjili vidljivi znakovi starenja.

 

SUHA KOŽA

Suhu kožu karakterizira nedovoljna proizvodnja sebuma. Zbog nedostatka sebuma suha koža ima manjak lipida koji su joj potrebni da zadrži vlagu i izgradi zaštitni štit protiv vanjskih utjecaja. To dovodi do smanjene funkcije zaštitnog sloja kože.
Mnogo više žena pati od suhe kože nego muškaraca, a svi tipovi kože postaju suši s godinama. Suha koža može biti zategnuta, gruba i izgledati umorno. Elastičnost kože je slaba.

Vaša koža pripada u suhi tip ukoliko:

 • imate osjećaj zatezanja,
 • na dodir osjetite suhoću,
 • djeluje beživotno i sivkasto,
 • više su naglašene fine bore.

Važno je ustanoviti razliku između suhog tipa kože i dehidrirane kože kao stanja kože.
Dehidrirana koža je privremeno stanje kože uzrokovano velikim gubitkom vlage zbog oštećene prirodne zaštitne barijere. Ova šteta nastaje uslijed vanjskih čimbenika.
Dehidrirana koža može se oporaviti već u nekoliko tjedana.

Suha koža ima najviše benefita od nanošenja hidratantnih proizvoda u slojevima, kao što su lagani toneri, esencije i serumi s hranjivom kremom kao završnim korakom njege koja će „zaključati“ vlagu.

 

MASNA KOŽA

Masnu kožu karakterizira povećana količina površinske masnoće nastala povećanom proizvodnjom sebuma. Vidljivo je masna osobito pred kraj dana. Uzrokuje je genetika, hormonalne promjene i neravnoteža, lijekovi, stres i korištenje komedogene kozmetike.

Masnu kožu prepoznat ćete po:

 • povećanim i jasno vidljivim porama,
 • masnom sjaju,
 • čestom stvaranju akni i mitesera.

Osobe s masnom kožom često pretjerano čiste kožu grubim proizvodima koji je isušuju, što dugoročno pogoršava stanje kože, oštećuje njezinu prirodnu zaštitu i uzrokuje stvaranje još veće količine sebuma.

Peporučuje se uvođenje u rutinu njege čišćenje lica u dva koraka – čistačem lica na bazi ulja u kombinaciji sa čistačem lica na bazi vode u večernjoj njezi te u jutarnjoj njezi umivanje lica nježnim čistačem na bazi vode. Masna koža također treba hidrataciju. Preporuča se korištenje laganih krema ili gelova. Sastojci koji vam odgovaraju su: aloe vera, med, hijaluronska kiselina, čajevac.

 

MJEŠOVITA KOŽA

Kod mješovite kože tipovi kože variraju u T-zoni i na obrazima. Takozvana T-zona može se znatno razlikovati – može pokrivati veoma usko, ali i prošireno područje.

Mješovitu kožu karakteriziraju:

 • masna T-zona (čelo, brada i nos),
 • proširene pore na tom području, s mogućim nečistoćama,
 • normalni do suhi obrazi.

 Uzroci mješovite kože

Masnije dijelove mješovite kože uzrokuje prekomjerno stvaranje sebuma. Suši dijelovi mješovite kože nastaju zbog manjka sebuma i povezanog nedostatka lipida.
Najbolja njega za mješoviti tip kože su lagani proizvodi koje nanosite u slojevima – toner, esencija, serum – oni će omogućiti dovoljno vlage suhim dijelovima i neće biti previše teški za masnu zonu.