Kozmetički proizvodi imaju dugačke popise sastojaka, često je teško znati koji uistinu djeluju. Niacinamid jedan je od visoko učinkovitih sastojaka na koji ne obraćamo dovoljno pažnju a svakako je zaslužuje.

 

Korejska kozmetika gotovo neizostavno sadrži ovaj fantastični sastojak koji je vjerojatno jedan od razloga zašto već nakon desetak dana od usvajanja korejske rutine njege koža zablista novim sjajem i ujednačenim tenom. Visoka učinkovitost korejskih proizvoda za njegu razlog je globalnog širenja ovog trenda. Budući je ujednačeni ten bez tamnih mrlja osnovni preduvjet za korejski standard ljepote, niacinamid je gotovo neizbježan u serumima, esencijama pa čak i u BB kremama. Kada u svakodnevni makeup uključite BB kremu koja sadrži niacinamid, odvija se a da možda toga i niste svjesni, intenzivno tretiranje hiperpigmentacija i tijekom dana. Nakon otprilike 4 tjedna iznenadite se svojim odrazom u ogledalu i to je taj a-ha trenutak, gdje shvatite da se nešto jako dobro dogodilo sa vašim izgledom ali niste sigurni kako niti od kojeg točno proizvoda.

korejska bb krema

 

U mnogobrojnom kozmetičkom arsenalu aktivnih komponenti, vitamini se ističu kao sastojci čija je učinkovitost dobro opisana u znanstvenoj literaturi, te se o njima najviše govori u kontekstu evidence based kozmetike (kozmetički sastojci utemeljeni na znanstvenim dokazima).

Niacinamid poznat i kao niacin, pripada skupini vitamina B kompleksa, vrsta je vitamina B3 koji je apsolutna zvijezda sastojaka kozmetičkih proizvoda.

korejska kozmetika

Riječ je o jednom od najčešće primjenjivanih vitamina u kozmetici za indikacije kao što su fotoostarjela koža, upalne promjene na koži, rozaceja, akne, hiperpigmentacije i dr.

Izrazito je stabilan na koži, a topički primijenjen ubrzano obnavlja epidermis i potiče eksfolijaciju (ljuštenje odumrlih slojeva kože). Izvrstan je u osnaživanju barijere kože i njezine otpornosti prema štetnim čimbenicima.

Niacinamid lako penetrira u kožu gdje izaziva cijeli niz fantastičnih učinaka:

  • Povećava antioksidativnu sposobnost kože, omogućujući da upije slobodne radikale koji uzrokuju oštećenja kože, rak i prerano starenje.
  • Poboljšava funkciju barijere kože pomažući da ostane dulje hidratizirana i čineći je otpornijom na iritantne i štetne tvari. Smatra se da se to događa zato što niacinamid povećava proizvodnju esencijalnih masnih molekula zvanih ceramidi u vašu kožu, te ubrzava obnovu i izmjenu stanica kože.
  • Umanjuje crvenilo i neujednačenost tena koje nastaje kao posljedica starenja kože
  • Smanjuje pojavu sitnih linija i bora i zaglađuje kožu (zbog svoje sposobnosti da poveća prirodnu proizvodnju kolagena).
  •  Ujednačuje ten kože i smanjuje hiperpigmentacije (smeđe mrlje na koži koje nastaju kao posljedica oštećenja od sunca, ožiljaka od akni ) sprečavanjem paketa pigmenta melanina da prodru do vanjskih slojeva kože. U kliničkim studijama, hiperpigmentacije značajno izblijede već nakon 4 tjedna. 
  • Utvrđeno je da je učinkovit kao i antibiotske kreme u smanjenju akni , bez rizika od bakterijske rezistencije.
  • Smanjuje proizvodnju sebuma

 

korejska kozmetika