DUBINSKA HIDRATACIJA, HIDRATACIJA, HIDRATACIJA

Fokus je na hidrataciji. Hidratacija kože je ključ pristupa korejske njege. Odnosi se na vlagu iz vode, kao suprotnost vlazi iz ulja, i ideja u pozadini je da je hidratizirana koža zdrava koža.

Dobro hidratizirana koža funkcionira bolje i dugoročno je otpornija na vanjske faktore koji uzrokuju starenje kože.  Ukratko, hidratizirana koža izgleda svježe, elastično, prozračno i glatko. Svježa, svijetla i čvrsta koža je najtraženija odlika ljepote u Južnoj Koreji. Zapadnjačko društvo više je fokusirano na postizanje mat izgleda lica i prikrivanje viška masnoće, dok korejski pristup vjeruje u hidratizaciju esencijama, borbu sa isušivanjem kože ovlaživačima zraka, vlaženjem kože više puta dnevno i obilato kako bi otjerali boranje i umorni izgled lica.

Većina korejskih kozmetičkih proizvoda bazirana je na sastojcima za održavanje vlage – humektantima, jedan od omiljenih sastojaka je hijaluronska kiselina.

Kreme težih sastojaka, kao i ulja,  uglavnom se koriste kao posljednji korak njege kako bi zaključale u kožu prethodno nanesene proizvode za hidrataciju.

 

NAGLASAK NA ZDRAVU KOŽU UMJESTO NA MAKEUP

Njegovana koža Vs Makeup. Korejska industrija ljepote je golema i obuhvaća preparativne i dekorativne proizvode no potrošnja u Južnoj Koreji je značajno veća u segmentu preparative. Rezultat je to kulturološkog uvjerenja da ljepota započinje zdravom kožom. Umjesto prikrivanja nedostataka šminkom, korejci se fokusiraju na proizvode za njegu koji rješavaju problem iznutra, iz korijena. Oslanjanje na makeup u prikrivanju nedostataka ne samo da izgleda neprirodno već i djeluje kao privremeni flaster, privremeno rješenje na dugoročni problem. Ništa ne može nadmašiti postizanje i održavanje čiste, prozračne kože lica. Idealnim stanjem kože lica u Koreji smatra se svježa, čista, glatka, prozračna i blistava koža. Chok-chok riječ opisuje napetu i vlažnu kožu dok taeng taeng opisuje glatku i čvrstu kožu lica.

 

DVOSTRUKO ČIŠĆENJE

Prvi korak u postizanju cilja savršene kože je dobro čišćenje.  Dvostruko čišćenje ili takozvani double cleanse predstavlja prvi korak K-Beauty njege. Lice se najprije čisti skidačem šminke na bazi ulja koji uklanja makeup, drugi korak koristi pjene na bazi vode kojima se uklanjaju sve preostale nečistoće s lica poput viška sebuma nakupljenog u širim porama i sl. Tek dobro očišćeno lice spremno je upiti sve blagodati sastojaka proizvoda za njegu. Sjetite se blazinice natopljene tonerom kojom prijeđete po licu nakon što ste ga očistili… ta blazinica pokazuje koliko je dobro očišćeno lice u prethodnom koraku.

 

SLOJEVI, SLOJEVI

Na Zapadu, rutina njege sastoji se uglavnom od 3 do 4 koraka. Skidanje šminke, tonik, serum i krema.

Korejski pristup je drugačiji. Budući se koriste proizvodi laganijih formulacija, oni se nanose u slojevima gdje svaki proizvod ciljano djeluje na specifičnu problematiku kože. Proizvodi se uvijek nanose od najlaganijih i najrijeđih tekstura do težih odnosno gušćih tekstura. U početku primjene korejski pristup može se učiniti kompliciran no kada vidite benefite u prvom tjednu uvođenja nove rutine njege, postane vam kristalno jasno zašto je K- Beauty osvojio svijet i zašto žene pristaju preobratiti se sa 4 koraka na i do deset koraka njege i različitih proizvoda.

 

KOREJSKA NJEGA FOKUSIRANA JE NA ESENCIJE I SERUME

Esencije i serumi sadrže najmoćnije i najefikasnije sastojke i to u visokim koncentracijama. Zbog lagane, nježne teksture i snažne hidratacije ugodni su na koži i nikada ne ostavljaju osjećaj težine, masnoće, što teške anti age kreme često ostavljaju. Upravo korištenje esencija i seruma je ključni korak u inicijaciji prilikom prelaska na korejsku njegu. Njihovi visoko koncentrirani sastojci su zaslužni za brzo vidljive promjene na koži i novo postignutu blistavost koja oduševljava. Nanošenjem sheet maske najbrže ćete se uvjeriti u moćno djelovanje esencije budući su sheet maske natopljene esencijama.

 

 

 

UJEDNAČENI TEN

U korejskoj percepciji ljepote najgore što vam se može dogoditi je bilo kakav hiperpigmentacijski flek. Iz tog razloga većina proizvoda sadrži sastojke koji posvjetljuju kožu odnosno ciljano djeluju na potamnjenja kože. Sastojci takvih proizvoda potiču regeneraciju stanica i nastajanje novih, zdravih stanica.

U Aziji, bore ne predstavljaju osobitu brigu već se prvim znakovima starenja smatra hiperpigmentacija i umorna sivkasta i dehidrirana koža.

 

NAGLASAK NA ZAŠTITI OD SUNCA I PREVENCIJI

Azijatkinje se ne sunčaju. Sunce je najveći neprijatelj ujednačenog blistavog tena.

U zapadnom svijetu promjene na koži koje se događaju uslijed izlaganja kože suncu smatraju se često atraktivnima. No sve je veća osvještenost o štetnom utjecaju sunčevih zraka. Promjena boje odnosno preplanulost u stvari predstavlja oštećenja kože. Preplanula boja je odgovor kože na oštećenje DNK u stanicama kože.

Većina korejskih proizvoda sadrži zaštitni faktor koji je neophodan tijekom cijele godine. Unatoč tome što svaka korejska BB krema sadrži zaštitni faktor, u posljednjem koraku njege nanosi se losion za zaštitu od sunca.

Posljedice izlaganja suncu su hiperpigmentacije, staračke pjege, bore i obješena koža. Ključ lijepe i zdrave kože u četrdesetima je pravilna njega u 20.-ima i 30.-ima.

 

Nikad nije prekasno za započeti sa ispravnom njegom! Zaštitite se od sunca, čuvajte svoju kožu i lice, napunite se novom energijom na godišnjem odmoru i pripremite se mentalno na usvajanje novih zdravih navika bilo da se one odnose na prehranu, fizičku aktivnost, meditaciju, njegu kože ili mindfulness. Jesen je novi početak, nova školska godina, novi životni ciklus!